30 Yapraklı Gül Şehri Darende
7000 yıllık tarihi olan Darende, Hititlerden kalma bir yerleşim merkezidir. Geçmişte Timelkia, Tiranda, Tiryandafil, Derindere isimleriyle anılmış bu şirin ilçemiz Darende ismi ile gönüllere ve tarihe adını yazdırmıştır.
İlçe yüzyıllar boyunca bir kültür ve ticaret merkezi olmuş, stratejik özelliğini her zaman korumuştur. İlçenin sembollerinden Zengibar adıyla anılan Darende kalesi bu özelliğin en köklü şahitlerindendir. Özellikle Osmanlı döneminde yetiştirdiği paşalar, devlet adamları ve âlimleriyle ünlenen Darende, bu özelliğini Cumhuriyet döneminde de korumuştur.
Darende, Doğu Anadolu Bölgesinin batısında Yukarı Fırat Havzası dâhilinde Tohma Vadisi içinde yer almaktadır. Kuzeyinde Kuluncak, Kuzeybatısında Gürün, Batısında Elbistan; Güneyinde Akçadağ, Doğusunda Hekimhan ilçeleri ile çevrilidir.
İstanbul’dan Ankara yoluyla Malatya’ya giden D-300 karayolu Darende’nin içinden geçmektedir. Malatya’ya 100, Sivas’a 180, Kayseri’ye 240 km mesafededir. Malatya Erhaç Havaalanına 80 km uzaklıktadır. İstanbul, Malatya bağlantılı uçak seferleri günlük yapılmaktadır.
Darende’nin içerisinden geçen D-300 karayolu ülkemizin Doğu’sundaki 17 ili Batı’ya bağlayan geçiş yoludur. Bu yol aynı zamanda Kapadokya’yı Nemrut Dağı’na bağlayan turistik yol güzergahıdır. 19. yüzyılda Sivas’a bağlı olan ilçemiz, kaynaklarda “Sivas Vilayeti Merkez Sancağı’nda, Tohma Çayı kıyısında, kaza merkezi bir kasaba” olarak tanımlanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1934’te hem yakınlığı, hem de iklim ve coğrafik benzerliği nedeniyle Malatya’ ya bağlanmıştır.
Tarihi ve turistik mekanlarının çok olması ve birbirine yakınlığı sebebiyle her yıl binlerce misafir ağırlayan Darende'de otelimizde konaklayabilir, tüm gezi alanları hakkında bilgi alabilir ve gezilerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Gezi Yerleri
Darende Turizm Haritası